Devam Edecek mi? Yoksa Geçici Bir Süreç mi? Yükseliş Kuraklık Etkisi mi?

  Dövizdeki hareketlilik her geçen gün büyük değişiklikler sergiliyor. Türk Lirası sadece dolar karşısında bir haftada 1 lira değer kaybederken bunun yanı sıra euro karşısında da 1 liranın üzerinde bir değer kaybı yaşadı. Dolar endeksli olan birçok alım ürünü ise bu dalgalanmadan hızlıca etkilenmeye başladı. Bu ürünlerin başında dolara tamamen bağlı olan altın ve petrol geliyor. Gram altın yeni bir rekor kırarak 670 lira seviyelerine yaklaştı. Petrol de ise durum daha da farklı ve satış fiyatlarına biraz geç yansımakla beraber 50 kuruşluk pompa satış fiyatlarına zam gelmesi öngörülüyor.

  Döviz ve altındaki bu yükseliş nereye gidiyor? Yükseliş devam edecek mi? Yoksa geçici bir süreç mi? Soruları hemen akıllara geliyor. Birçok ekonomistin görüşü bu yükseliş dengesiz oluşu ile beraber devam etmesi muhtemel ama bunun yanı sıra bazı ekonomistler anlık dalgalanmaların dünya genelinde yaşandığı ve bu sürecin en kısa zamanda son bulacağı yönünde görüşler bildiriyor. Yükselmesini bekleyen ekonomistler gram altının sene sonunda 700 lira sınırını aşacağını ve dövizdeki dalgalanmaların ise psikolojik baraj dediğimiz (Dolar için 13 Türk Lirası) barajların üstünde seyredip eski yerine dönüşünün çok zor olduğu düşüncesinde. Diğer yandan ise bu dalgalanmaların dünya genelinde olduğu birçok ülke ekonomisinin zorlandığı, diğer ülkelerde kuraklık ve mali sıkıntı ile beraber marketlerde temel ihtiyaçların bile bulunamadığını düşünen ekonomistler, dalgalanmanın en kısa sürede sona ereceğine aşırı değer kazanan döviz ve altın fiyatlarının normal sayılabilecek fiyat bantlarına düşeceğine ilişkin düşünceler beyan ediyorlar.

  Döviz ve altındaki yükseliş nereye gidiyor? Yükseliş devam edecek mi? Kuraklıkla bir ilişkisi var mı? Sorularının bir çok bilim insanı tarafından ise kesinlikle fiyat artışarının temel sebebinin kuraklık ve ürün eksikliği olduğu düşünülüyor. Az yağışlar, verimsiz ve az ürünler, orman yangınları ve küresel ısınma insanların tüketimini karşılayacak kadar besinin üretilmesini zorlaştırıyor. Ekolojik ayak izi dünyanın ürettiğinin bir buçuk katını tüketir halde bulunan insanlar, fazla tüetimin yanı sıra az ürün elde edilişi bu fiyatların ve oranların yükselmesindeki en etkili faktörlerden biri olduğunu söylüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

DSÖ’yü kim yönetiyor 1.bölüm

Tüm dünyayı saran korona virüs korkusu bir suçlu arayışını da beraberinde getirdi.…

İklim değişikliği yalanı 3.bölüm

Biliyorsunuz ki geçen hafta sadece ülkemizde değil, Dünya genelinde 26 milyon noktada aynı anda “tesadüfen” Orman yangınları çıkmıştı.

İklim değişikliği yalanı 2.bölüm

İklim değişikliği, küresel ısınma ile ilgili yazımızın birinci bölümünde bilinen beş yanlışı…

Covid-19 bize hiç gelmedi?

Wuhan laboratuvar patronu “koronavirüs bizden gelmedi” diyor! Wuhan Viroloji Enstitüsü müdürü Yuan Zhiming, korona…