1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti konumunda olan Wuhan kentinde bir şeyler oldu ve çok şey değişti yüzümüze bir maske geçirdik. Dostlarımızı arkadaşlarımız hatta aile büyüklerimizi bir anda bıraktık, kolonya ile arkadaş olduk.
Alıştığımız birçok şeyi unutup yeni alışkanlıklar edindik.
Bu süreçte sayılacak o kadar çok şey var ki ancak ben COVID-19 yüzünden çıkan ve küresel çapta büyüyen bir krizden bahsetmek istiyorum.
Dünyayı etkisi altına alan ÇİP krizi OTOMOTİV sektörünü etkiliyor, ÇİP tedarikindeki aksama nedeniyle başlayan sıfır araç sıkıntısı ikinci ele de yansıdı ve küresel mikroçip Krizi hala devam ediyor.
ÇİP krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek? TOGG bu krizden nasıl çıkacak?
Pandemi sonrası tüm dünyada durma noktasına gelen OTOMOTİV sektörü birçok ciddi paydaşı ile ciddi bir soruna sürüklendi. İnsanlar evlerine kapanınca araç tüketim durma noktasına geldi.
Üretici firmalarda malzemeler elde kalıyor, büyük bütçelerle üretilen her şey depolarda çürümeye bırakılıyordu.
Şirketler bu ürünleri nerede kullanmaya başlarız diye düşünmeye başladığı an, yarı iletken üreticileri yani ÇİP üreticileri gayet güçlü bir ticaret yolu keşfetti. Evde oturan insanlar araba yerine bilgisayar, beyaz eşya veya televizyonlarını yenilemeye başlayarak aşırı talep oluşturmaya başladı. ÇİP üreticileri de ÇİPleri tüketici elektroniği üreticilerine verip, böylece internetten verilen bu siparişlerle büyüyen ağa dâhil olmaya başladılar.
Yani otomobil üretilmese de en azından ÇİPler elde kalmayacaktı. Onlarca dev şirket, otomobiller için ayrılan ÇİPleri başka alanlarda değerlendirmeye başladı ve OTOMOTİV sektörü yeniden hareketlendiğinde elde kullanacak ÇİP kalmadı.
Düşünün yalnızca 2020’de 439 milyar dolar seviyesine gelen bir ÇİP endüstrisinden bahsediyoruz.
Şimdi İNTEL’den SAMSUNG’a ve QUALDCOMM’dan NVIDIA ‘ya kadar çok sayıda üreticinin kapısı dev şirketlerle dolup taşıyor. FORD, GENERAL MOTORS, TOYOTA, WOLKSWAGEN, HONDA ve hatta TESLA.
Tüm otomobil üreticilerinin en büyük mesaisi uygun koşullarda ve istedikleri sayıda ÇİP‘i bulabilmek.
Fark ettiniz mi? Yukarıda isimlerini yazdığım markalar arasında 2022 de banttan inecek TOGG’ yok.
TOGG ÇİP krizinden etkilenmeyecek.
Bu açıklama Türkiye otomobil girişim Grubu CEO’su Gürcan Karakaş tarafından TEKNOFAST’de TOGG standı önünde yapıldı.
TOGG bu krizden etkilenmeden çıkmayı nasıl başaracak?
Öncelikle birçok OTOMOTİV şirketinin özellikle pandemi başlangıcında atıl bırakılan rezervasyonlar nedeniyle sorun yaşadığını hatırlatmak istiyorum. Önünü göremeyip çok sayıda farklı parametre yatırım yapan şirketler, doğru fiyatlandırmalarla erken rezervasyon işine girişmedi.
TOGG ise bu anlaşmalar için planlanan rutinleri, pandemi sonrası da devam ettirerek ilerledi.
Yani 2022 yılında seri üretimi planlanan araç için yapılan ön hazırlıklarda ÇİP tedariği, hep ön sıralarda kaldı. Tabii bu noktada TOGG’u rahatlatan önemli bir güçten de bahsetmemiz lazım. Yerli ÇİP üretimi TÜBİTAK bilgem bünyesinde gerçekleştirilen ÇİP çalışmaları, Roketsan, Aselsan ve Tübitak Sage başta olmak üzere çok sayıda farklı organizasyon için üretimler yapıyor. TOGG için de yeterli çözümlere sahip olduğu sürekli vurgulanan tesis, TOGG için iyi bir alternatif konumunda.
Dünya genelinde yalnızca 6 ülkeyle sınırlı kalan ÇİP üretimi denkleminde, Türkiye’nin de yer alıyor olması ciddi bir rahatlama anlamına geliyor.
Yani üretim için İNTEL, NVIDIA gibi ÇİP üreticilerinin eline bakma durumu söz konusu değil.
TOGG ve ÇİP krizi ilişkisinden bahsettikten sonra en az onun kadar önemli başka bir meseleye geçiş yapmak istiyorum.
Batarya
2022’nin kapıdaki kriz olarak değerlendirilen ve elektrikli araçlar için en değerli parça konumundaki batarya meselesi de TOGG’un yaptığı anlaşmalarla güvence altına alınmış durumunda. Farasis ile yapılan işbirliği de stratejik bir ortaklık olarak değerlendirilirken üretime dair süreçlerin hızlanmasını da sağlamış durumda.
Onlarca büyük şirket ve ülkenin özel çalışmalarla yürütmeye çalıştığı ÇİP ve BATARYA süreci Türkiye Otomobil Girişim Grubu (TOGG) için olumlu ilerliyor dememiz mümkün.
TOGG dev şirketlerin ÇİP krizinden hasarsız çıkarsa bu otomobilin dünya pazarındaki yeri için de belirleyici olacaktır.
Kalın sağlıcakla.
Yorum
Türkiye artık kendi çipini üretebilecek teknolojide. Bence sorun olmaz.
Çip krizi de küreselciler tarafından çıkarılmış yapay bir sorun bence
Togg çıksa bile orta gelir düzeyine sahip biri asla alamayacak.