Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 15’inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2021) sergilenen yerli ve milli Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni tanıttı.

Çakıl Milli İşlemci Projesi’ni TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve ASELSAN’ın beraber gerçekleştirdiğini aktaran Varank, “Türkiye’nin ilk yerli ve mili olarak tasarlanmış işlemcisini elimizde tutuyoruz. Aslında burada uygulamada da bu işlemcinin kullanıldığını bir simülatörde test etmiş olduk.” diye konuştu.

Varank, özellikle savunma sanayinde kullanabilecek mikro işlemcilerle ilgili dünyada büyük kısıtlamalar olduğunu belirterek “Ülkeler başka ülkelere özellikle savunma sanayinde kullanmak üzere bu işlemcileri vermiyorlar. İşte biz de ASELSAN’la beraber Savunma Sanayii Başkanlığının desteklediği bir projeyle TÜBİTAK BİLGEM olarak ilk işlemcimizi tasarladık ve üretimini yaptırdık.” dedi.

Çakıl’ın ilk üretimde çalıştığını kaydeden Varank, ”Tabii bu bizim bir gurur projemiz. Bundan sonra savunma sanayi alanında bu tip ürünlerde dışa bağımlılığımızı çok daha azaltmış olacağız. Ben burada tabii, genel müdürümüze, ASELSAN’a çok teşekkür etmek istiyorum. Burada TÜBİTAK’la gerçekleştirdikleri iş birliği işte böyle güzel neticeleri ortaya çıkardı.” diye konuştu.

MİLLİ İŞLEMCİ ÇAKIL ‘IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Aselsan ve Tübitak Bilgem ortaklığı ile geliştirilen Türkiye’nin ilk işlemcisi ÇAKIL ‘ın teknik özellikleri.

  • Tek çekirdek
  • 400 MHZ saat hız
  • 27 mm2 yonga alanı
  • 65 nm üretim teknolojisi
  • 64 bit RISC-V mimarisi
  • 1.8 W güç tüketimi
  • TSMC üretimi
  • 4 issue

Aselsan ve Tübitak Bilgem tarafından geliştirilmesi devam eden Milli İşlemci ÇAKIL ‘ın ileride 800 MHZ hızında, 10 W güç tekimine sahip, 4 çekirdekli bir mimariye sahip olması hedeflenmekte.

https://tubitak.gov.tr

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Türkiye ‘nin ilk yerli Kovid-19 Aşısı TURKOVAC ‘ın seri üretimine başlandı

Türkiye’nin ilk yerli Kovid-19 aşısı TURKOVAC, bugün gerçekleşen tören ile seri üretime…

Robotlar Üremeyi Başardı

İlk canlı robotları yaratan ABD’li bilim insanları, ‘ksenobot’ ismini verdileri bu yaşam…

HAARP: Kahramanmaraş depremleriyle yeniden gündeme gelen komplo teorileri

Depremin yapay olduğunu iddia edenler ne söylüyor? Amerika’daki San Andreas fay hattı, Türkiye’deki Kuzey Anadolu fay hattıyla benzer yapıda olduğundan, Amerikalılar bu fay hattında bir deprem oluşturmadan önce, küçük depremlerle gerilimi yok edip edemeyeceklerini test etmek için Kuzey Anadolu fay hattında bir simülasyon gerçekleştirdiler. Ancak deney beklenenden çok daha fazla enerji açığa çıkardı ve sonuç olarak yıkıcı ve şiddetli bir deprem meydana geldi.

Metaverse evrenine dokunma duygusu geliyor

Meta, Metaverse evrenine dokunma duygusu getiren eldivenler geliştiriyor. Şirket, yüksek teknolojili dokunsal…