CHP’de ABD’nin uşağı olma yarışı kızışıyor.
Kılıçdaroğlu’nun FETÖ ve PKK’yı kurtarmak için düzenlettiği KHK toplantılarına, İmamoğlu Diyarbakır’a giderek yanıt verdi. İmamoğlu şehir şehir gezerek ‘Halk beni seviyor ve beni destekliyor ‘ imâsında bulunurken, Kılıçdaroğlu yönetimi İmamoğlu’nun yükselişini engellemek için frenlemeye çalışıyor.
Amerika’nın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu geri plana itip İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu öne çıkarması, CHP’de iç mücadeleyi kızıştırdı. Parti’deki iç mücadele artık ayyuka çıktı. Ekrem İmamoğlu’nun Malatya, Elazığ, Diyarbakır ziyaretleri Parti’de yaşanan gerilimi iyice gün yüzüne çıkardı. İmamoğlu’nu Diyarbakır’da il örgütünce de duyurusu yapılan 16 Ekim Cumartesi günü saat 15:00’te Dağkapı Meydanı’ndaki ‘halkla buluşma’ etkinliği Genel Merkez’in bastırmasıyla iptal oldu.
İMAMOĞLU SOKAĞA ÇIKTI
CHP Diyarbakır Örgütü sosyal medya paylaşımlarından İmamoğlu ile ilgili duyuruları sildi. Ama Diyarbakırlı gazeteciler, örgütün WhatsApp grubundan İmamoğlu’nun programı ile ilgili paylaşımların yapıldığını aktardı. Bu da örgüt içinde yaşanan bölünmenin işareti olarak yorumlandı.
Etkinliğin iptal edilmesi karşısında İmamoğlu Diyarbakır sokaklarını dolaşma kararı aldı. Elazığ’dan geliş programını biraz geciktirerek Diyarbakır’da sokaklarda dolaştı, esnaf ziyareti yaptı, fotoğraf çektirerek, etkinliğini iptal eden Kılıçdaroğlu ve çevresine kapak yaptı.
SERGİ AÇILIŞI
İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyaretinin gerekçesi Ahmet Güneştekin’in Diyarbakır Keçi Burcu’nda açılacak olan “Hafıza Odası” adlı sergisinin açılışıydı. Ama bu serginin bahane olduğu, İmamoğlu’nun bölgede mesaj vermesi için ortam yaratıldığı öne sürüldü. Nitekim İmamoğlu’nun serginin açılışında ve daha sonra katıldığı yemekte yaptığı konuşmalar da bunu doğruluyordu.
Sergi daha çok İmamoğlu-HDP buluşması gibiydi. İmamoğlu sergi açılışına, Selahattin Demirtaş’ın eşiyle samimiyeti kamuoyunca da bilinen eşi Dilek İmamoğlu’nu da getirmişti. Sergiye katılanlar arasında HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ile Parti’nin eski Muş milletvekili Sırrı Sakık ve HDP yöneticileri de yer aldı. Açılışın ardından düzenlenen gala yemeğindeki manzara da aynıydı.
Yemekte bir konuşma yapan İmamoğlu, Diyarbakır Ticaret Odası yöneticileriyle yaptıkları toplantıda, 3 ana konuda ortak masalar kurulması yönünde karar aldıkları bilgisini paylaştı. “Diyarbakır’ı İstanbul’da anlatmak ve İstanbul’la Diyarbakır arasında sıkı bir kısım köprüler kurmak adına çok değerli çalışmalar yapacağız” diyen İmamoğlu, kurulacak ortak masaların “kültür-sanat”, “turizm” ve “ticaret, ekonomi ile sanayi” alanlarında olacağını bildirdi. İmamoğlu, Diyarbakır ve İstanbul arasında kurulacak köprülerin, Türkiye’ye de çok güzel katkılar sunacağının altını çizdi.
HDP (PKK) İLE İTTİFAK MESAJI
İmamoğlu daha sonra özetle şunları söyledi:
“Ülkemizde, fazla da uzak olmayan bir zamanda huzuru, barışı, aynı olmayı; hep birlikte, beraberce yeniden inşa edeceğiz. Ben, vatandaş Ekrem İmamoğlu olarak, hayatımın en umutlu dönemini yaşıyorum. Öyle ki hissettiklerim umudun çok ötesinde. Çünkü çok iyi biliyorum ki müreffeh bir ülkenin inşası ayrıştırmayı değil, birleştirmeyi gerektirir. Birleşmek için bir engelimiz var mı? Hayır, hiç yok. Peki bu engelin olmadığını görmedik mi? İstanbul’daki 2 seçimde de gördük. İstanbul’da başardıklarımızı, Türkiye’de de hep birlikte başarabiliriz. Kırık kalpleri, zedelenmiş güvenleri telafi etmek yöneticilerin görevidir ve göreceksiniz telafi edeceğiz de…
İmamoğlu’nun yerel seçimde İstanbul’da kurulan ittifakın Türkiye’ye yayılması teklifi, HDP’ye açık ittifak çağrısı olarak yorumlandı.
ADAYLIK GEZİSİ
İmamoğlu’nun Diyarbakır ziyaretlerini bu ilde yıllardır görev yapan yerel gazetecilerle konuştuk. Özellikle Diyarbakır ziyaretini değerlendirmelerini istedik. Verdikleri yanıt özetle şöyle oldu:
“Biz uzun yıllardır burada görev yapıyoruz. Birçok siyasetçinin, belediye başkanının ziyaretini izledik. İmamoğlu’nun ziyareti bir belediye başkanının ziyareti gibi değildi. Daha çok Cumhurbaşkanı adayı havasındaydı. Kendi Partisi içinde de bazı sorunlar olduğunu biliyoruz. Ziyaretle ilgili sıkıntılar da yaşandı. Ama İmamoğlu ısrar etti. Halk buluşması iptal edilince sokağa çıkarak iptal edilen etkinliği bir şekilde yaptı. Kararlı olduğunu gösterdi. HDP ile ilişkiler ve ittifak konusunda verdiği mesajlar da anlamlıydı. ‘Ben olursam HDP de beni destekler’ mesajı vermeye çalışması dikkatimizi çekti. Gazeteciler olarak aramızda değerlendirme yaptık. İmamoğlu, Genel Merkez’i baskı altına alıp adaylığını netleştirmeye çalışıyor.”
İMAMOĞLU ÇEVRESİ
Bu arada İmamoğlu’nun yakın çevresinde bulunan bir isme, İmamoğlu’nun Malatya, Elazığ ve Diyarbakır ziyaretleri ve Kılıçdaroğlu ve çevresinin tepkisini sorduk. Verdikleri yanıt şöyle:
“İki taraf da birbirine güvenmiyor. Kılıçdaroğlu veya etrafındaki bazıları bizi Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce pozisyonuna düşürmek istiyor. Ama biz o oyuna gelmeyiz. Tüm Türkiye’de halk arkamızda. Genel Merkez’in bu gerçeği görmesi lazım. Sorun artık İstanbul değil, Türkiye. Ayrıca Batı da bize destek veriyor. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Ekrem bey bu sorununun kısa sürede çözüme kavuşacağına inanıyor.”
‘TORUN’U ARADI’ İDDİASI
Sabah yazarı Mahmut Övür de dünkü yazısında İmamoğlu’nun gövde gösterisinin nasıl iptal edildiğini şöyle aktardı:
“… Bu gezinin gerçekleşeceği birkaç gün önceden belliydi. İmamoğlu, Diyarbakır’a gidecek ve orada halkla buluşacaktı. Ancak dün siyaset kulislerine düşen bomba gibi bir haber işin rengini değiştirdi. İmamoğlu’nun mitingi, CHP Diyarbakır İl Başkanlığı tarafından iptal edilmişti. Bir gerekçe sunulmamıştı ama böyle konuşuluyordu.
“Peki, gerçekte durum neydi? Gerçek haber, fokurdayan CHP kulislerinden geldi. Denilenlere göre, Kılıçdaroğlu, yardımcısı Seyit Torun’u arıyor ve İmamoğlu’nun Diyarbakır gezisini (sadece miting değil) iptal etmesini istiyor. Seyit Torun da bu bilgiyi aynen İmamoğlu’na iletiyor: ‘Geziyi iptal edin…’ İmamoğlu cevap veriyor: ‘Ben yola çıktım, Diyarbakır’a gideceğim…’”
AMERİKA’NIN SESİ’NDE İMAMOĞLU REKLAMI
Ekrem İmamoğlu’nun Malatya, Elazığ ve Diyarbakır ziyaretleri ABD merkezli Amerika’nın Sesi internet sitesinde geniş yer aldı. İmamoğlu’nun ziyaretlerini ayrıntılı bir şekilde haberleştiren Amerika’nın Sesi, İmamoğlu’na Diyarbakır sokaklarında yoğun ilgi gösterildiğini, özellikle de gençlerin ilgisine dikkat çekti. İmamoğlu ve eşinin kendisi ile fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadığına varana kadar ayrıntılarıyla duyurdu.
İTTİFAK ŞART
‘Amerika’nın Sesi’ İmamoğlu’nun gazetecilerin bir sorusuna verdiği şu yanıtı öne çıkardı:
“Bugün bana göre ülkenin en az yüzde 75’i mutsuz. Ekonomik olarak araştırmalar yüzde 75, 80 yüzeyinde, adaletle ilgili yüzde 75,80 düzeyinde, eğitim ile ilgili araştırmalar yüzde 75, 80 düzeyinde bir mutsuzluk söz konusu. Bu kadar mutsuz olan bir topluma karşı siyasi anlamda muazzam bir ittifakla süreci başarıya eriştirmek ve bu düzeni değiştirmek ülkemiz için hayır olacaktır ve bütün kötü gidişlere son verecektir ve geleceğe dönük muazzam bir başlangıç yapacaktır. Diğerleri detaydır, şu anda motivasyon bu olmalıdır.”
HDP SEVDASI YENİ DEĞİL
İmamoğlu’nun HDP’ye olan ilgisi yeni değil. Kayyum atanan HDP’li belediye başkanlarını ziyaret eden İmamoğlu, HDP’nin kapatılmasına da karşı çıkmıştı.
- NİSAN 2019: Barzani’ye yakınlığıyla bilinen Rudaw’a konuşan İmamoğlu, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın çizgisini beğendiğini söyledi. İmamoğlu, “Gerçekten de barışçıl, uzlaşmacı ve evrensel değerleri öne çıkaran dili vardı. Kendi adıma bunun Türkiye için bir fırsat olabileceğini ve birçok duvarı yıkabileceğini de dile getirdim. Bugün de hala aynı kanaatteyim. Bu bağlamda böyle siyasi bir çizgisi olan bir insanın benim hakkımda pozitif bir şey söylemesi elbette beni mutlu etmiştir.” dedi.
- MAYIS 2019: Habertürk’e konuk olan İmamoğlu, Demirtaş’ın anlayışını beğendiğini vurgulayarak “Ben sayın Demirtaş’ı Cumhurbaşkanlığı döneminde takip etmiş birisiyim. Kendisiyle tanışmadım. Keşke tanışsaydım” diye yanıt verdi.
- TEMMUZ 2019: Siyasi partilere yaptığı ziyaretler çerçevesinde HDP’yi ziyaret eden İmamoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada Selahattin Demirtaş için “Tutuklu ama niçin tutuklu? Bunu herkes gibi ben de anlamak istiyorum” dedi.
- AĞUSTOS 2019: İmamoğlu, görevlerinden alınıp yerlerine kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile Kayapınar Belediye Başkanı Keziban Yılmaz’ın makam odasında bir araya geldi. İmamoğlu kayyum atamalarına tepki göstererek, “Umarım bu yanlış en kısa zamanda çözülür” dedi.
- EKİM 2019: Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi (AYBYK) Genel Kurulu Türkiye oturumuna konuşmacı olarak katılan İmamoğlu kayyumları eleştirdi: “Belediye başkanlarının görevden alınarak, yerlerine kayyum atanması ve bir kısmının tutuklanması özellikle hukuk devleti ilkesini ihlal etmektedir”
- OCAK 2020: İmamoğlu, Demirtaş’ın Devran kitabının okuma tiyatrosuna eşi Dilek İmamoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Başak Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu’nun katılmasını değerlendirdi: “Kadınların bir kitap üzerinden bir oyunu izlemesi, sürece katkı sunmasını çok olgun bir tavır olarak görüyorum.”
HDP’NİN KAPATILMASINA KARŞI ÇIKTI
- MART 2021: KRT TV’de Şimdiki Zaman programının konuğu olan İmamoğlu, HDP’nin kapatılmasına karşı çıkarak, “Terörle HDP konusunu aynı potaya koyarsanız tam istenen noktaya gelirsiniz. 6 milyon oy almış partiye terörist gözüyle bakarsanız ben bunun karşısındayım. Nerede eksik davrandılar, hangi konularda söz söylemediler HDP’nin de özeleştiri yapması gerekir.” dedi.
- MAYIS 2021: İmamoğlu, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımla İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yanı sıra HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik etti.
KİMİN SERGİSİNE KATILDI?
Ekrem İmamoğlu’nun Diyarbakır’da açılışına katıldığı Hafıza Odası isimli sergiyi açan ressam Ahmet Güneştekin verdiği röportajda kayyumlara tepki gösterdi, 2015’te başlayan hendek operasyonlarına karşı sergi açmak istediğini söyledi.
‘Hafıza Odası’nın, 2012 yılında İstanbul’daki ‘Yüzleşme’ adlı serginin devamı olduğunu anlatan Güneştekin, ‘Bellek’ ismindeki eserinin sözde soykırımın başladığı tarihlere dayandırdı: “1909’da Adana’daki Ermeni katliamlarıyla başlıyor, 1915’lere uzanıyor ve günümüze kadar geliyor. Bu videonun en büyük özelliği benim tanıklık ettiğim, belleğimde yer edinen olayları sanat yoluyla belgeleştirmek. Bu nedenle her yıl güncellenen bir video.”
Güneştekin, kayyum uygulamalarına da karşı çıktı. Batman’da kayyum atanan belediyenin bir kültür merkezine kendi isminin verilmesi sorusuna Güneştekin şu cevabı verdi:
“Kayyum olarak atanan vali yardımcısı bu merkeze birilerinin ismini vermek için sanırım yerel halka danışarak bir araştırma yapmış. Kendisine, meşru olmayan bir yapının içinde hareket etmeyeceğimi söyledim. Aradan birkaç ay geçince, bu sefer Batman’ın ileri gelenleri, aralarında HDP’lilerin de olduğu şahsiyetler, kurum temsilcileri devreye girdiler. ‘Bu merkezde senin ismin verilmezse, kimsenin hoşuna gitmeyecek birinin ismi verilir’ dediler. Kayyumun açılışını yaptığı bir törenle merkeze benim ismim verildi. Konuşmamda da bunun meşru bir yapı tarafından yapılmış olmasını temenni ettiğimi söyleyerek Batman halkına teşekkür ettim.”