Bu gün Türkiyede Deniz Kuvvetleri Komutanlığına TUSAŞ bünyesinde üretilen Aksungur Tiha teslim edildi.

Aksungur’un teslim edilmesi ve TSK envanterine girmesi başlı başına kritik bir gelişmeyken, teslim alan kuvvetin Deniz Kuvvetleri olması bu gelişmeyi daha da değerli bir hale getirdi.

ANKA ve Bayraktar TB-2 tipi SİHA’ların uzun süredir güvenlik birimlerimizin envanterinde.  SİHA alanında bir üst lige Akıncı ile Ağustos 2021’de geçtik. Türk Kara Kuvvetleri, Türk Hava Kuvvetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı, Akıncı’nın ilk kullanıcıları oldu. Envanterinde ANKA ve Bayraktar TB-2 tipi SİHA’lar bulunan Türk Deniz Kuvvetleri ise Akıncı siparişi vermedi.

Bu bilgi haliyle ‘Neden?’ sorusunu da beraberinde getiriyor…

DAHA UZUN SÜREDE HAVADA KALMASI BÜYÜK AVANTAJ

Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nın (TİHA) adından da anlaşılacağı üzere ciddi bir faydalı yük kapasitesine sahip ve Akıncı TİHA, taşıdığı faydalı yükün ağırlığına göre 24 saate kadar havada kalabiliyor ve bunu üzerinde 1.3 tondan daha fazla yük varken yapabiliyor. “Bu özellikleriyle terörle mücadele eden Kara Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve MİT için çok kullanışlı.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı söz konusu olunca denklem nasıl değişiyor?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın harekat ihtiyaçları daha farklı… Deniz Kuvvetleri’nin S/İHA’ları terörle mücadele amacıyla kullanılmıyor. Daha çok Adalar Denizi ve Akdeniz’de istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) görevi icra ediyorlar. Bu sebepten ötürü ağır silah yükü yerine daha fazla havada kalış süresine sahip olan bir S/İHA platformuna ihtiyaç duyuldu.

Aksungur İHA, turbodizel motor kullanması sebebiyle bir hayli yüksek havada kalış süresine sahip. Seri üretim Aksungur’lar 60 saate kadar havada kalabiliyor ve 750+ kilogram faydalı yük taşıyabiliyor. Bu sebepten ötürü ilgili kuvvet Aksungur’u tercih etti.

DÜNYADA SAYILI ÜLKELERDEN BİRİ OLACAĞIZ

Aksungur ile ayrıca dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu kritik bir detaydan bahsediliyor.

Aksungur, Sonobuoy atma ve dinleme kabiliyetine sahip. Bu kelimeyi ilk kez duyanlar için küçük bir parantez açalım… Sonobuoy, denizaltıları tespit amacıyla uçar unsurlardan denize atılıyor. Yapı itibariyle suda yüzen şamandıralara benziyor ve deniz altından aldıkları sesleri antenleri aracılığıyla radyo sinyalleri olarak suyun üzerindeki araçlara iletiyor.

Dünyada bu işler genelde uçak ya da helikopterden atılan sonobuoy’lar ile yapılabiliyor. İnsansız hava aracı ile bu kabiliyete erişen ülke sayısı çok az. Aksungur ile Türkiye’nin de bu lige çıktığının altını çizerek, İHA’dan denizaltı tespiti gerçekleştirme yeteneğine sahip ender ülkelerden biri olmuş olduk.

Yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Suudi Arabistan’da Transfer Çılgınlığı Sürüyor!

Suudi Arabistan’ın Futbol Transferleri ve Stratejisi Ben, futbolla arası pek olmayan biri…

Dijital TL Yükleniyor

Belki bilmiyorsunuz ama Dijital Türk Lirası üzerindeki çalışmalar 2022 yılından bu yana…

Kuzey Kıbrıs’ın Geleceği Tehlikede: Siyonistlerin Korkutucu Arazi İstilası

Kıbrıs’ta Siyonistlerin Tehlikeli Arazi İstilası Kıbrıs, tarih boyunca birçok siyasi sorunun merkezinde…
Chp-Dem işbirliği

PKK’nın Tetiklediği Krizler ve Seçim Sonuçlarının Etkisi

Türkiye, son dönemde iç siyasi gerilimlerle başa çıkmak zorunda kaldığı gibi, aynı…