-Venüs Dünya’nın ikizi olarak da bilinir.Çünkü boyut olarak Dünya’ya en yakın gezegen konumundadır.

-Venüs dairesele yakın bir yörüngede Güneş’in etrafında dolaşır .Dünya’nın 365 gününe kıyasla,Venüs  gezegeni yaklaşık 225 Dünya günüyle Güneş’in etrafında dolaşıyor.

-Venüs, ekseni üzerinde doğudan batıya doğru saat yönünde dönen iki gezegenden biridir. Bunu yapan diğer gezegen Uranüs’tür.

-Venüs kendi ekseni üzerinde çok yavaş dönmesi nedeniyle (tam bir dönüş yapması  243 gün sürer), Venüs’teki bir gün, yılına göre daha uzundur.

-Venüs’teki yüzey sıcaklığı 471°C’ye ulaşabilir.

-Venüs’ün atmosferi diğer gezegenlerin atmosferlerinden daha ağırdır. Öncelikle karbondioksitten oluşur .Ve Dünya’nın atmosferinden yaklaşık 90 kat daha fazla basınç uygular.

-Venüs, Güneş’ten sonra gökyüzündeki en parlak üçüncü nesnedir.Dünya’dan bakıldığında Venüs, başka herhangi bir gezegenden veya gökyüzündeki herhangi bir yıldızdan daha parlaktır.

-Venüs sürekli olarak, görünür ışığa nüfuz edebilen yoğun sülfürik asit bulutlarıyla kaplıdır. Bu nedenle gökbilimciler, gezegenin özelliklerini optik teleskoplarla göremediler. Venüs’ün yüzeyi hakkındaki bilgilerin çoğu, ABD ve Sovyet uzay sondalarından edinilen radar görüntüleriyle elde edilmiştir.

-Venüs yüzeyinin yaklaşık% 65’i düz, pürüzsüz düzlüklerden kalan% 35’i dağlık bölgelerden oluşur.

-Önde gelen jeologlar, gezegenin mevcut yüzeyinin bir milyar yıldan daha eski olduğuna inanmaktadırlar.

-Dünya’dan biraz küçük boyutu ve daha düşük yoğunluğu nedeniyle, Venüs’ün kütlesi Dünya’nınkinin  yaklaşık% 80’idir.

-Venüs’e başarıyla giden ilk uzay aracı, 15 Aralık 1970’de gezegenin yüzeyine ulaşan Sovyet uzay gemisi Venera 7 idi. Bu tarihten önce birkaç uzay aracı yüzeyin yakınına çıkmıştı. Ve Sovyet Venera 3, 1966’da gezegene çarpmıştı.

-Yakın zamana kadar Venüs, 18 Sovyet ve 6 Amerikan uzay aracı ile gezi yapılarak ,birçok gezegenden  daha fazla uzay  sondası tarafından ziyaret edilmiştir.

-Venüs’ün yüksek yüzey sıcaklığı sera etkisinin bir sonucudur. Gezegeni çevreleyen büyük sülfürik bulutlar ve karbondioksitten oluşan kalın atmosferi nedeniyle, atmosfere giren güneşten gelen ışın enerjisinin neredeyse tamamı sıkışmakta ve gezegenin yüzeyinde tutulmaktadır.

-Venüs şu anda 2005 yılı Kasım ayında Avrupa Uzay Ajansı tarafından başlatılan Venüs Ekspres uzay aracı tarafından araştırılmaktadır.

-Gökbilimciler, Venüs’te herhangi bir yaşam biçimi olup olmadığından emin değillerse de,bu kuşku götürür. Gezegenin yüzeyindeki inanılmaz sıcaklıklar nedeniyle, dünyada yaşayan bitki ve hayvanların hiçbiri Venüs’ten sağ kalamazdı.

-Venüs Güneş’e olan uzaklık bakımından 2. Dünya’ya ise en yakın gezegendir.

-Antik gökbilimciler Venüs’ü  Hesperus olarak adlandırdılar; yanlışlıkla sabahları ve akşamları görünen nesnenin iki ayrı gök cismi olduğunu zannettiler.

-1970’lerden önce, gökbilimciler arasında Venüs’ün yüzeyi hakkında geniş spekülasyonlar yapıldı. Birçok bilim adamı, gezegenin oldukça tropik olacağına ve ilk sovyet uzay aracına gezegene gönderilen suyun varlığını onaylamak için gerekli ekipman yüklendiğine inanıyordu.

-Her ne kadar Dünya’nın ikizi dense de, Venüs’ün yüzey koşulları Dünya üzerindeki koşullardan çok farklıdır. Bilim adamları gezegenin yüzeyinin çok sıcak ve kuru olduğuna ve son derece yüksek yüzey sıcaklıklarından dolayı sıvı su içermediğine inanıyorlar.

KAYNAK:  https://www.factretriever.com/venus-facts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Unutkanlık Neden Olur?

Unutkanlık neden olur? Bu sorunun cevabını birçok kişi merak eder etmektedir. Çünkü…

Sabunlar Hakkında Bilinmeyenler

Küresel organik sabun pazarının 2022 yılı sonunda 206 milyon doların üzerine çıkması bekleniyor.

Hapşırdıktan sonra ne mi oluyor?

    Basit bir vücut reaksiyonu olarak gördüğümüz hapşırmak (TDK;Aksırmak) aslında sanıldığı…

İnsanlardan Daha Fazla Et Tüketiyorlar!!

Bu canlıların ekosistemdeki payı o kadar büyük ki boyut olarak insanlara oranla…