-Kenelerin büyüklüğü gelişim aşamasının hangi döneminde olduğuna bağlıdır. Larvalar, kum tanesi büyüklüğündeyken yetişkin bir kene yaklaşık olarak elma çekirdeği büyüklüğündedir.

-Türlere göre farklılık göstermekte olup, genellikle dişiler erkeklerden iridir.

-Gezegenimizde bilinen 800’den fazla kene türü vardır.

-Keneler  Arachnida sınıfında bulunmaktadırlar.- bu sınıftaki diğer canlılara akarlar, örümcekler ve akrepler örnek olarak verilebilir. Ancak Arachnida sınıfı tabiki de  bunlarla sınırlı değildir.

-2 kene ailesi vardır: Ixodidae ve Argasidae. Ixodidae sık sık sert keneler (sert dorsal scutum veya kalkandan dolayı) olarak bilinir ve Argasidae’ye yumuşak keneler denir (yumuşak dış iskeletine sahip oldukları ve scutum olmaması nedeniyle).

-Kenelerin büyük çoğunluğu, sırasıyla larvalar, nimfler ve yetişkinlik dönemleri için farklı bir konukçu üzerinde beslenen 3 konak kullanmaktadır.

-Sert kenelerin tükürüğünde anti-inflamatuar ve anestetik bileşikler vardır ve bu da ev sahiplerinin ısırıldığının farkına varması ihtimalini azaltır.

-Sert kenelerin tükürüğü, bileşimin değişen proteinleri içerir, bu da bir konakçının bağışıklık sisteminin tehdidi tespit etmesini zorlaştırır. Bu, konakçının bağışıklık sisteminin tehlikeye atıldığının farkına varması olasılığını azaltır.

-Bir konakta beslenirken, bazı keneler tükürüklerinde “kene paralizi” oluşturabilen bir nörotoksin içerir. Bu durum yavaş yavaş ilerlemektedir (genellikle yapıştıktan  5-9 gün sonra başlamaktadır), ancak belirtiler kene düzgün çıkarıldıktan sonra tükenir.(Böyle bir durumda doktorlara danışılması önerilmektedir.)

-Beslenmeden sonra, dişi sert keneler dişi yumuşak kenelerden daha fazla şişer.

-Erkek keneler çiftleştikten hemen sonra ölürler.

-Geyik kenesi çok tehlikeli bakteri hastalığı olan Lyme hastalığını iletir. İlk semptomlar gribe benzediğinden, 10 kişiden 9’u, Lyme hastalığına yakalanmış olduklarını bilmiyor.

-Kemiklerin hastalığı bulaştırmadan önce insan cildine en az 24 saat bağlanması gerekir.

-Türüne bağlı olarak 2 aydan 2 yıla kadar yaşayabilirler.

-Dişi kene yumurtlamaya hazır olmadan önce boyutlarını ikiye katlamalıdır. Genellikle yaprak yığını altına döşenen yaklaşık 2000 yumurta üretirler.

-Dişiler kırmızı benekleri siyah işaretlerle kaplıdır. Erkekler genellikle koyu kahverengi renktedir.

-Uçamazlar, yiyecek olmadan 200 gün boyunca hayatta kalabilirler.

-Vücut iki bölüme ayrılmıştır. Baş ve ağız vücudun ön kısmında bulunur. Dört çift bacak vücudun arka kısmında bulunur. Kenelerin antenleri ve kanatları yoktur.
kaynak:  http://www.softschools.com/facts/animals/ticks_facts/635/
Bir cevap yazın
Şunlar da hoşunuza gidebilir

İnsanlardan Daha Fazla Et Tüketiyorlar!!

Bu canlıların ekosistemdeki payı o kadar büyük ki boyut olarak insanlara oranla…

Gmail aslında neyi temsil ediyor?

Gmail logosu ile Masonların törenlerde kullandığı Masonik önlük üzerine taktıkları zarf şeklindeki torba ne…

DNA Hakkında Bilinmeyenler

Bir organizmayı oluşturan tüm bilgiler DNA da saklıdır.DNA sadece 4 yapı taşından oluşur.Bunlar adenin(A) ,timin(T),sitozin(c),guanin(G) dir.

1 Zeytin 40bin Dolar

Nasıl mı ? American Airlines şirketi 1987 yılında müşterilerine verdiği kahvaltı tabaklarından…