-Kenelerin büyüklüğü gelişim aşamasının hangi döneminde olduğuna bağlıdır. Larvalar, kum tanesi büyüklüğündeyken yetişkin bir kene yaklaşık olarak elma çekirdeği büyüklüğündedir.

-Türlere göre farklılık göstermekte olup, genellikle dişiler erkeklerden iridir.

-Gezegenimizde bilinen 800’den fazla kene türü vardır.

-Keneler  Arachnida sınıfında bulunmaktadırlar.- bu sınıftaki diğer canlılara akarlar, örümcekler ve akrepler örnek olarak verilebilir. Ancak Arachnida sınıfı tabiki de  bunlarla sınırlı değildir.

-2 kene ailesi vardır: Ixodidae ve Argasidae. Ixodidae sık sık sert keneler (sert dorsal scutum veya kalkandan dolayı) olarak bilinir ve Argasidae’ye yumuşak keneler denir (yumuşak dış iskeletine sahip oldukları ve scutum olmaması nedeniyle).

-Kenelerin büyük çoğunluğu, sırasıyla larvalar, nimfler ve yetişkinlik dönemleri için farklı bir konukçu üzerinde beslenen 3 konak kullanmaktadır.

-Sert kenelerin tükürüğünde anti-inflamatuar ve anestetik bileşikler vardır ve bu da ev sahiplerinin ısırıldığının farkına varması ihtimalini azaltır.

-Sert kenelerin tükürüğü, bileşimin değişen proteinleri içerir, bu da bir konakçının bağışıklık sisteminin tehdidi tespit etmesini zorlaştırır. Bu, konakçının bağışıklık sisteminin tehlikeye atıldığının farkına varması olasılığını azaltır.

-Bir konakta beslenirken, bazı keneler tükürüklerinde “kene paralizi” oluşturabilen bir nörotoksin içerir. Bu durum yavaş yavaş ilerlemektedir (genellikle yapıştıktan  5-9 gün sonra başlamaktadır), ancak belirtiler kene düzgün çıkarıldıktan sonra tükenir.(Böyle bir durumda doktorlara danışılması önerilmektedir.)

-Beslenmeden sonra, dişi sert keneler dişi yumuşak kenelerden daha fazla şişer.

-Erkek keneler çiftleştikten hemen sonra ölürler.

-Geyik kenesi çok tehlikeli bakteri hastalığı olan Lyme hastalığını iletir. İlk semptomlar gribe benzediğinden, 10 kişiden 9’u, Lyme hastalığına yakalanmış olduklarını bilmiyor.

-Kemiklerin hastalığı bulaştırmadan önce insan cildine en az 24 saat bağlanması gerekir.

-Türüne bağlı olarak 2 aydan 2 yıla kadar yaşayabilirler.

-Dişi kene yumurtlamaya hazır olmadan önce boyutlarını ikiye katlamalıdır. Genellikle yaprak yığını altına döşenen yaklaşık 2000 yumurta üretirler.

-Dişiler kırmızı benekleri siyah işaretlerle kaplıdır. Erkekler genellikle koyu kahverengi renktedir.

-Uçamazlar, yiyecek olmadan 200 gün boyunca hayatta kalabilirler.

-Vücut iki bölüme ayrılmıştır. Baş ve ağız vücudun ön kısmında bulunur. Dört çift bacak vücudun arka kısmında bulunur. Kenelerin antenleri ve kanatları yoktur.
kaynak:  http://www.softschools.com/facts/animals/ticks_facts/635/
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Venüs Gezegeni Hakkında Bilinmeyenler

Venüs Dünya’nın ikizi olarak da bilinir.

Simpsonlar Hakkında Bilinmeyenler

-Simpsonlar, 1997 yılında çakmaktaşları geride bırakarak en uzun yayınlanan animasyon olarak guinnes…

DNA Hakkında Bilinmeyenler

Bir organizmayı oluşturan tüm bilgiler DNA da saklıdır.DNA sadece 4 yapı taşından oluşur.Bunlar adenin(A) ,timin(T),sitozin(c),guanin(G) dir.

Dünyanın en etkili antibiyotiği

Dünyanın en etkili ve en doğal antibiyotiği GÜMÜŞ. 1938 yıllarına kadar ilaç…