Unutkanlık neden olur? Bu sorunun cevabını birçok kişi merak eder etmektedir. Çünkü unutkanlık hayatımızı etkileyen önemli bir sorundur. Ufak tefek unutkanlık çok umursanmaz ama sıklıkla tekrar edince yaşamımızı olumsuz etkilemeye başlar.
Unutkanlık insanların günlük yaşamını oldukça olumsuz etkiler. Günlük rutin işlerimizi yaparken dahi zorlanırım. Bu yüzden unutkanlık neden olur merak eder ve tedavisini olarak unutkanlıktan kurtulmak isteriz
Peki bu unutkanlık hastalığı neden olur?
Unutkanlık birçok sebepten olabilir. Unutkanlık nedenleri arasında bazı altta yatan hastalıklar veya yoğun stres olabilir.
Unutkanlığa sebep olan nedenler insanın günlük hayatına etki etmediği sürece önemsemez. Fakat unutkanlık ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Çünkü o an hayatımızı ekilemediğini düşünürüz fakat ilerleyen zamanlarda bu olumsuz olaylara neden olabilir.
Unutkanlık neden olur sorusunun cevabını ilk başta altta yatan sağlık problemi olup olmadığını öğrenmekle başlanmalıdır. Eğer ki altta yatan bir sağlık probleminden dolayı ise önce o tedavi edilmelidir.
Kişiler yaşamlarının başladığı ilk andan itibaren öğrenmeye başlar. Beyin bu öğrenilen bilgileri depolar. Fakat bazı nedenlerden dolayı beyin eskisi gibi depolama işlemi yapamaz veya bilgileri silmeye başlar. Bu sebepten dolayı da unutkanlık hastalığı ortaya çıkar.
Aşırı unutkanlık ve halsizlik olmaya başlayınca kişi bunu o zaman bir hastalık olarak görmeye başlar. Çünkü aşırı unutkanlık halsizlik bireylerin normal yaşamını sürdürmede zorluk çıkartır.
Unutkanlık neden olur sorusunun cevabını iki başlık altında alabiliriz. Bunlar; hastalık kaynaklı ya da psikolojik kaynaklı…
UNUTKANLIK NEDEN OLUR? UNUTKANLIK NEDENLERİ
Unutkanlık nedenlerini iki ayrı başlık altında inceleyelim ki unutkanlık hastalığının tedavisini ona göre yaptıralım. Ani unutkanlık veya sürekli unutkanlık neden olur daha net anlayabiliriz.
A) HASTALIK KAYNAKLI
1 Geçmişte veya yakın zamanda geçirilen kafa travmaları
2 Santral sinir sistemini tahrip eden bazı hastalıklar (Parkinson Alzheimer demands gibi)
3 Vitamin eksiklikleri (B12 D vitamini gibi)
4 Bazı kronik hastalıklar
5 Troid hormon bozuklukları
6 Beyinde tümör, kitle veya kanserli hücreler olması
7 Folik asit eksikliği
B) PSİKOLOJİK KAYNAKLI
1 Stres, depresyon veya kaygı bozukluğu
2 Telefon, televizyon, bilgisayar gibi teknolojik aletlerle çok fazla vakit geçirmek
3 Hiç kitap, gazete veya dergi okumama
4 Uyku düzensizliği ve düzensiz beslenmek
5 Tek düze ve monoton hayat sürmek
6 Her gün aynı şeyleri yapmak ve beyin jimnastiği yapmamak (bulmaca çözmek yeni yerler öğrenmek yeni keşifler yapmak vs)
7 Aşırı derecede olayları kafaya takmak olumsuz düşüncelere kapılmak (Bu unutkanlık hastalığına neden olduğu kadar hayatımızın düzenini de bozabilir. Eğer sürekli olumsuz düşünceleriniz varsa olumsuz düşüncelerden kurtulma yazımızda kesinlikle okumanızı tavsiye ederim)
UNUTKANLIK BELİRTİLERİ
Unutkanlık neden olur sorusunu merak ettiğimiz kadar unutkanlık belirtilerini de merak ederiz. Çünkü her insan her zaman hersey hatırlayamaz. Hepimiz bazen ufak tefek şeyleri unuturuz. Bu çok normaldir.
Peki unutkanlık hastalık boyutuna ne zaman gelir ve biz bu boyutta olduğumuzu nasıl anlarız? Önce aşırı unutkanlık mi yoksa ani unutkanlık mi var onu anlamalıyız.
Bazen ezberlediğimiz bir konu hakkında bilgiler aklımıza gelmeyebilir. Bir anda karşımıza çıkan bir arkadaşımızın adını hemen hatırlamayabiliriz. Elimizde ki bir eşyayı dalgınlıkla koyduğumuz yeri unutabiliriz. Bunlar herkesin başına gelebilir.
Fakat bazı unutkanlık nedenleri daha ciddi olabilir.
- Sürekli görüştüğü insanın adını sık sık hatırlayamamak
- Tehlikeli yerlerde bir şeyler bırakmak. (ocakda yemek vs)
- Yer yön duygularının zayıflaması
- Önemli günleri sürekli unutmak
- Ezber yapmada zorlanma
- Çok iyi bildiği konuyu konuşurken takılma kekeleme cümlenin sonunu unutma
- Konuşma esnasında ne diyeceğini hatırlayamamak
- Sürekli gittiği yerlerin adresini bulamama
- Kendi evinin ya da iş yerinin adresini unutma
UNUTKANLIK HASTALIĞI TEDAVİSİ
Unutkanlık neden olur ve unutkanlık belirtilerini kısa ama anlaşılır şekilde anlatmaya çalıştım. Unutkanlık hastalık olduğu kadar tedavisi olan bir hastalıktır.
Dalgınlık unutkanlık halsizlik nedenlerini bilmek tedaviyi daha da kolaylaştırır. Unutkanlık hangi hastalığın belirtisi olduğunu ya da unutkanlığa sebep olan nedenleri bilmek bu hastalığı atlatmanın en önemli ilk adımıdır.
Şimdi unutkanlık neden olur öğrendiğimize göre tedavisi nasıl olur onu maddeler halinde öğrenelim. Ama öncelikle doktora gidip altta yatan bir hastalık var mı diye mutlaka danışmalısınız!
- Eğer başka hastalıklardan kaynaklanıyor ise hemen o hastalığın tedavisini önce yaptırın
- Vitamin değerlerini baktırın düşük ise doktor kontrolü ile vitamin takviyesi alın
- Bol bol kitap gazete dergi elinize ne geçerse okuyun
- Alkol vb. Gibi kötü alışkanlıklardan uzak durun
- Yeni yerler keşfedin oralara mümkün olduğunca harita ile bulmaya çalışın
- Teknolojik alet kullanımını minimal düzeye indirin
- Stres ve depresyondan uzak durun
- Sık sık mekân değişikliği yapın
- Matematik soruları çözmeye çalışın ve bunu hesap makinesi ile yapmayın
- Boş zamanlarınızda ya bir şeyler okuyun ya da yazılar yazın.