SİPER ile Türkiye, hava savunması konusunda önemli bir eşiği aşacak. Dışarıya bağımlı olmadan, hava sahamızda ‘koruma kalkanı’ örülecek. Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz “Yunanistan’dan gelecek tüm hava tehditlerini engelleriz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in, SİPER Hava Savunma Sistemi Projesi’nin başarılı şekilde devam ettiğini ve yakında yeni testlere başlanacağını açıklamasının ardından gözler SİPER projesine çevrildi. 

Kademeli hava savunma sisteminin en önemli bileşenlerinden olan SİPER ile Türkiye, hava savunması konusunda önemli bir eşiği aşacak. Korkut, Sungur, Hisar A+ ve Hisar O+ gibi hava savunma katmanlarına uzun menzilli hava savunma sistemi SİPER ve SİPER’in üst modelleri de eklenmiş olacak. Böylece Türkiye, dışarıya bağımlı olmadan, kendi hava sahasını ‘koruma kalkanı’ ile örecek.

SİPER’in özeliklerini, üst modellerini, tehditlere karşı tepkisini Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz gazetemize değerlendirdi. Oğuz, HİSAR A+ ve HİSAR O+’ın TSK envanterine girdiğini hatırlatarak “Uçak, helikopter, seyir füzesi ve uzaktan atılan füzeler gibi hedeflere yönelik geliştirecek SİPER Blok 1, 2023 itibarıyla envantere alınacak.

Balistik füze engelleme kabiliyetine sahip olacak SİPER Blok 3’ün ise 2025 yılı sonrasında devreye girmesini bekliyoruz” dedi.

Tehditlerin sınırsız ve sürekli yenilerinin geldiğine dikkat çeken Oğuz “Dolayısıyla karşı tedbir olarak, hava savunma sistemlerinin de sürekli geliştirilmesi lazım. 

Balistik füze için çok daha ileri tedbir ve gözetleme sistemleri de gerekiyor. SİPER, katmanlı hava savunma sisteminin bir parçası olacak ve bu tehditleri engelleyecek” diye konuştu.

2023’te devreye girecek sistemin S-400 ve Patriot’un muadili olmayacağını ancak 2025’ten sonra, SİPER Blok 3’ün S-400 ve Patriot’un başlangıç seviyesindeki kabiliyetinde olabileceğine işaret eden Oğuz “S-400’ler çok daha uzun menzilden gelen tehditleri engelleyebilen bir sistem. Ama bu bir süreç ve bu yolda çalışıyoruz. İmkân değil, artık zaman meselesi. Silah teknolojimiz var” dedi.

ATİNA ENGELLERİ DURACAK

Yunanistan’da gelecek tüm tehditleri elimizdeki mevcut sistemlerle engelleyebiliriz” diyen Oğuz, şunları söyledi: HİSAR-O+ ile uçak, helikopter, seyir füzesi, uçaktan atılan füzeleri vurarak önleyebiliriz. 

Yorum
  1. Daha da geliştirilmeli ve bir an önce envantere alınmalı. Güçlü Türkiye güçlü savunma sanayi ile mümkün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

HAARP: Kahramanmaraş depremleriyle yeniden gündeme gelen komplo teorileri

Depremin yapay olduğunu iddia edenler ne söylüyor? Amerika’daki San Andreas fay hattı, Türkiye’deki Kuzey Anadolu fay hattıyla benzer yapıda olduğundan, Amerikalılar bu fay hattında bir deprem oluşturmadan önce, küçük depremlerle gerilimi yok edip edemeyeceklerini test etmek için Kuzey Anadolu fay hattında bir simülasyon gerçekleştirdiler. Ancak deney beklenenden çok daha fazla enerji açığa çıkardı ve sonuç olarak yıkıcı ve şiddetli bir deprem meydana geldi.

Tusaş, Milli Muharip Uçak için ilk parça üretimini tamamladı

Tusaş, milli muharip uçağın ilk parça üretimini tamamladı. Tusaş CEO ‘su Temel…

HİSAR-O, Bangladeş’in İhale Sürecinde

Bangladeş Savunma Kuvvetleri, Orta Menzilli Karadan Havaya Füze (MRSAM) sistemini tedarik etmek…

ASPİLSAN’ın Lityum İyon Pil Yatırımında Sona Doğru

ASPİLSAN Enerji tarafından Kayseri’de kurulacak Türkiye’nin ilk lityum iyon pil üretim tesisi inşaatının yüzde 80’i tamamlandı.