Bu gün size BioNTech firmasının da Covid-19 aşısında kullandığı mRNA teknolojisi nedir, bu teknoloji ile neler yapılabilir ve mRNA teknolojisi nasıl çalışır? Bunları anlatmaya çalışacağım.

Fakat anlayabilmek için önce DNA nedir? Bunu anlamak gerekir.

DNA NEDİR?

DNA yapısı ve özellikleri hakkında hemen herkes okul yıllarından da olsa bir takım bilgilere sahiptir ve çok sayıda insanın sıklıkla duyduğu ve de merak ettiği önemli konular arasında ilk sıralarda yer alır.

DNA kısaca tanımlandığında tüm organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevlerini taşıyan bir nükleik asit olarak ifade edilebilir. Yani yaşam şifresi.

Daha da açarsak, tüm canlı durumdaki organizmalar ve bazı virüslerin canlılık işlevleri ve biyolojik gelişmeleri için gerekliliği söz konusu olan genetik talimatları taşıyan İlahi Kodlardır.

DNA, hücrenin diğer bileşenlerinin inşası için gereksinim duyulan bilgileri içerdiği için, bir kalıp, şablon yahut reçeteye de benzetilmektedir. Mevcut genetik bilginin ne şekilde hangi hücrelerde, hangi koşullarda kullanılacağının düzenlenmesine de yaramaktadır. İşte bu emirle gelen mevcut bilgiyi, sıralamayı ya da kodları hücrelere ileten postacıya da mRNA denir (mesenger RNA).

Hücre DNA dan mRNA aracılığıyla gelen  mesajı alıp işler ve ihtiyaç duyduğumuz proteinleri bir araya getirerek üretir, yani iş ve hizmet sunar. (plazma hücrelerinin ürettiği antikor gibi)

BioNTech firmasının Covid-19 için geliştirdiği mRNA aşısı da , hücreye aynı proteini yapmak için talimatlar vererek çalışır. Yani DNA dan gelmeyen ama aşıyı icat edenler tarafından verilen emirleri hücreye iletmek için hücrenin içine girer ve hücreyi dolduran jel benzeri sitoplazmada protein üretme makinası ile temasa girip yazılan kodlara göre ne çeşit bir protein üretilecekse talimat vererek aktarır.

Eğer mRNA’ya,  grip için bağışıklık sistemini durduracak kodlar yazıldıysa, vücut artık gribe karşı savunmasız olacaktır. Yani Bu teknoloji ile bağışıklık sistemine dur komutu çok rahatlıkla verilebilecektir.

Yani Covid-19 için antikor proteini ürettiren bu aşı mesela gelecekte karşılaşabileceğimiz başka bir virüs için antikor üretimini durduracak kodları hücrelere taşıyabilir.

Tabi bu arada bilgi kirliliğine maruz kalan herkes şuna kilitlenmiş durumda.

mRNA teknolojisi DNA yapısını bozar mı?

Tabiki de hayır. Bu teknoloji yalancı kodlarla hücrenin üreteceği proteinleri belirler.

Peki hangi proteinleri?

Bağışıklık sistemimizi oluşturan proteinlerden tutun da bizi yaşlandıran, saçımızı döken veya bizi öldüren proteinlere kadar hepsi..

Hacklenen vücut gibi değil mi?

(Not: Afganistan’da insanlar korkusuzca uçan uçakların tekerleklerine tutunup aşağı bu yüzden mi düştü acaba?)

Kalın sağlıcakla.

Yorum
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şunlar da hoşunuza gidebilir

Filistin İsrail savaşı

2020 yılında, pandeminin neden olduğu korku ve karamsarlıkla birlikte, geleceğin daha kötü…

Asgari ücret 4000TL Üzerinde Olabilir, EYT Çıkacak mı?

Milyonlarca vatandaş tarafından merakla beklenen asgari ücret, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve 3600 ek gösterge ile ilgili son gelişmeler ney?

Yeni Dünya Düzeni Dijital Çağ

1.Sanayi Devrimi 1712 yılında (18.yy) Buhar Makinesinin icadının gerçekleşmesiyle birlikte buharın ve…

Türkiye’deki Orman yangınları

2021 yılında ülkenin dört bir yanında hemen hemen aynı anda çıkan/çıkarılan orman…